ОМ ОП ЮУ АЭС
Пятница, 29.03.2024, 09:36
Приветствую Вас Гость | RSS
 
Главная РегистрацияВход
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2012 » Июль » 3 » КОРПОРАТИЗАЦІЯ АЕС
15:44
КОРПОРАТИЗАЦІЯ АЕС
КОРПОРАТИЗАЦІЯ — ЦЕ, НАЙПЕРШЕ, ЛЮДИ


Про проект Закону України «Про корпоратизацію державних підприємств»

Проект Закону України «Про корпоратизацію державних підприємств» (далі — проект Закону) розроблено Мінеконом-розвитку відповідно до пункту 119.1.2. Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12.03.2012 № 187 (далі — План дій). Як відомо, згідно з цим планом дій корпоратизації підлягатиме ДП НАЕК «Енергоатом». Проект Закону розміщений в мережі Інтернет на офіційному сайті Мінекономрозвитку 29 травня 2012 року (друкується у газеті. — Прим. ред.).

Мінекономрозвитку пропонує встановити чітку процедуру перетворення державних унітарних комерційних підприємств (далі — підприємства) в акціонерні товариства, сто відсотків акцій яких належать державі (далі — акціонерні товариства).

Як вважає Мінекономрозвитку, на сьогодні порядок корпоратизації підприємств регулюється нормативно-правовими актами, прийнятими до набрання чинності Конституцією України, законами України «Про управління об’єктами державної власності», «Про акціонерні товариства», а саме: Указом Президента України від 15.06.1993 № 210 «Про корпоратизацію підприємств», постановами Кабінету Міністрів України від 05.07.1993 № 508 «Про затвердження Положення про порядок корпоратизації підприємств», від 19.07.1993

№ 556 «Про затвердження Положення про спостережну раду», які визначають корпоратизацію як перетворення підприємства у акціонерне товариство, 75 відсотків акцій якого належать державі. Вимогу про законодавче регулювання зазначеного питання містить Закон України «Про акціонерні товариства», положення якого передбачають, що особливості створення акціонерних товариств у процесі приватизації та корпоратизації визначаються законодавством про приватизацію та корпоратизацію.

Законопроектом передбачається врегулювання питання прийняття органом управління рішення про корпоратизацію підприємства, державну реєстрацію новоствореного товариства, створення наглядової ради та ревізійної комісії, покладання функцій загальних зборів до моменту внесення змін до реєстру власників на орган управління.

Як вважає Мінекономрозвитку, процес перетворення державних підприємств у державні акціонерні товариства в цілому триматиме від чотирьох місяців, а саме: прийняття рішення про корпоратизацію, формування складу комісії з корпоратизації, підготовка статуту товариства, проведення оцінки цілісного майнового комплексу. У разі здійснення заходів з реструктуризації строки проведення корпоратизації можуть бути збільшені. Реалізація законопроекту, у разі його прийняття, на думку Мінекономрозвитку дасть збільшення надходжень до бюджету внаслідок діяльності державних акціонерних товариств, які будуть більш пристосованими до ринкових умов господарювання.

За наявності зауваження та пропозиції прошу надіслати на електронну адресу: kus@union.kiev.ua
Ю.КОЛЕСОВ, експерт з аналізу законопроектів ЦК Атомпрофспілки

Источник сайт Атомпрофсюза: http://atomprofspilka.info/event
Там же указана ссылка на проект закона или смотрите ниже.

Проект

Закон УкраЇни
Про корпоратизацію державних підприємств


Цей Закон регулює правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані з корпоратизацією державних комерційних підприємств у державні акціонерні товариства, та спрямований на забезпечення економічної безпеки та захисту інтересів держави.
Стаття 1. Сфера дії Закону
1. Дія цього Закону поширюється на державні комерційні підприємства, в тому числі ті, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, а також об’єкти права державної власності, що не підлягають приватизації, згідно із Законом України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».
2. Дія цього Закону не поширюється на державні комерційні підприємства, що здійснюють діяльність, передбачену статтею 4 Закону України «Про підприємництво», казенні підприємства, державні комерційні підприємства, корпоратизація яких здійснюється відповідно до Закону України «Про особливості приватизації підприємств, що належать до сфери управління Міністерства оборони України».
Стаття 2. Визначення термінів
1. У цьому законі наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:
1) державне акціонерне товариство (далі — товариство) — акціонерне товариство, створене у процесі корпоратизації, сто відсотків акцій якого належить державі;
2) корпоратизація — перетворення державних комерційних підприємств у державні акціонерні товариства;
3) об’єкт корпоратизації (далі — підприємство) — державне комерційне підприємство.
2. Вартість майна підприємства, що передається до статутного капіталу новоствореного товариства, не може бути менша від суми, передбаченої статтею 14 Закону України «Про акціонерні товариства».
Стаття 3. Створення товариств
1. Засновниками товариств, що утворюються шляхом корпоратизації, є суб’єкти управління об’єктами державної власності, визначені абзацами другим — шостим частини першої статті 4 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» (далі — засновники).
/прим.: Стаття 4. Суб’єкти управління об'єктами державної власності
1. Суб’єктами управління об’єктами державної власності є:
Кабінет Міністрів України;
Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері управління об’єктами державної власності;
центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку;
міністерства та інші органи виконавчої влади (далі — уповноважені органи управління);
Фонд державного майна України;
органи, які здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених окремими законами;
державні господарські об’єднання, державні холдингові компанії, інші державні господарські організації (далі — господарські структури)/
Рішення про корпоратизацію підприємств, що не підлягають приватизації, тих, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, приймає Кабінет Міністрів України, а також визначає їх засновників.
Порядок проведення корпоратизації підприємств встановлюється Кабінетом Міністрів України.
2. Від дати прийняття рішення про корпоратизацію підприємства до дати державної реєстрації товариства стосовно цього підприємства забороняється:
вчинення правочинів, які можуть призвести до відчуження майна, вартість якого становить більше 5 відсотків балансової вартості його активів на день затвердження останнього балансового звіту;
скорочення чисельності працівників;
здійснення випуску цінних паперів, надання та одержання позик;
передача майна в оренду, заставу, безоплатне користування.
У разі, коли такі дії передбачені планом реструктуризації або необхідні для ефективного функціонування підприємства, що корпоратизується, вони виконуються підприємством з дозволу засновника за поданням комісії з корпоратизації підприємства.
3. Державна реєстрація товариства проводиться в установленому законом порядку. Реєстрація випуску акцій товариства здійснюється в порядку, визначеному Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Плата за державну реєстрацію товариства та реєстрацію випуску його акцій не справляється.
4. З дня державної реєстрації товариство стає правонаступником корпоратизованого підприємства.
5. Типовий статут товариства затверджується Кабінетом Міністрів України.
Стаття 4. Особливості управління товариствами
1. Функції з управління корпоративними правами держави товариств здійснюють суб’єкти управління об’єктами державної власності, яким в установленому Кабінетом Міністрів України порядку передаються відповідні повноваження (далі — орган управління).
Відомості про утворене товариство вносяться до Єдиного реєстру об’єктів державної власності в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.
2. Від дня державної реєстрації товариства і до моменту внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів повноваження загальних зборів реалізуються засновником або органом управління.
3. Обов’язки голови виконавчого органу товариства до першого засідання наглядової ради покладаються органом управління на керівника підприємства, що корпоратизується, з яким орган управління укладає контракт.
Орган управління за поданням голови виконавчого органу товариства затверджує його персональний склад з числа посадових осіб підприємства, що корпоратизується.
4. До статутного капіталу акціонерних товариств, які створюються на базі майна державних підприємств, що не підлягають приватизації, вноситься право господарського відання таким майном без права його відчуження на користь третіх осіб.
5. Положення Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» не застосовуються до товариств, утворених шляхом корпоратизації державних підприємств, які не підлягають приватизації, та тих, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, протягом трьох років.
6. Завдання на голосування з порядку денного засідання наглядової ради товариства з відповідними обґрунтуваннями надається члену наглядової ради органом управління за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Стаття 5. Наглядова рада та ревізійна комісія товариства
1. У товаристві утворюється наглядова рада та ревізійна комісія.
Кількісний склад наглядової ради та ревізійної комісії товариства визначається його статутом.
2. Персональний склад наглядової ради та ревізійної комісії товариства затверджується органом управління за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку.
До складу наглядової ради товариства включається особа, яка не має будь-яких ділових, родинних зв’язків з товариством, членами його органів та не є або не була протягом останніх 3-х років керівником підприємства, що перетворюється у державне акціонерне товариство, або його дочірніх підприємств.
3. Порядок формування та діяльності наглядової ради та ревізійної комісії товариства, утвореного шляхом корпоратизації, затверджує Кабінет Міністрів України.
Стаття 6. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.
2. До приведення законодавства у відповідність із цим Законом нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАИНЫ № 187/2012

О Национальном плане действий на 2012 год по внедрению Программы экономических реформ на 2010-2014 годы «Богатое общество, конкурентоспособная экономика, эффективное государство»


З метою забезпечення виконання заходів, визначених Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», постановляю:

1. Затвердити Національний план дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» (додається).

2. Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, забезпечити:

виконання передбачених Національним планом дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» (далі - Національний план) заходів у встановлені ним строки;

проведення за участю наукових установ, експертів широкої роз'яснювальної роботи щодо змісту Національного плану.

3. Кабінету Міністрів України, Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, забезпечити супроводження у Верховній Раді України законопроектів, передбачених Національним планом.

4. Прем'єр-міністрові України:

інформувати щомісяця до 15 числа про стан виконання заходів, передбачених Національним планом;

вносити за пропозицією керівників напрямів реформ подання про зняття заходів з контролю разом з інформацією, що підтверджує їх повне виконання, та в разі потреби - подання про перенесення строку виконання заходів разом із обгрунтованими пропозиціями щодо визначення нового строку їх виконання.

5. Запропонувати Національному банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб забезпечити виконання відповідних заходів Національного плану.

6. Заходи Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 27 квітня 2011 року №504, виконання яких триває і які не передбачені Національним планом, затвердженим цим Указом, виконуються:

заходи із супроводження у Верховній Раді України законопроектів, передбачених Національним планом дій на 2011 рік, - до прийняття Верховною Радою України законів із відповідних питань;

інші заходи - протягом першого кварталу 2012 року.

Кабінету Міністрів України забезпечити виконання заходів відповідно до частини першої цієї статті.

7. Контроль за виконанням цього Указу покласти на керівника Координаційного центру з упровадження економічних реформ.

8. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ
12 березня 2012 року

Источник оффициальный сайт Президента Украины: http://www.president.gov.ua/ru/documents/14581.html

В соответствии с Указом Президента опубликованным выше, сам Национальный план действий на 2012 год по внедрению Программы экономических реформ на 2010-2014 годы «Богатое общество, конкурентоспособная экономика, эффективное государство» с оффициального сайта Президента Украины.

В нем обратите внимание на пункт 119.1.2 на странице 89 и пункт 135.3 на странице 101.
Просмотров: 1568 | Добавил: omprofkom | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Друзья сайта
Поиск
Календарь
«  Июль 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Copyright MyCorp © 2024